torsdag 9 juli 2009

Resan till Yangshou del 2

Dagen kunden inte ha börjat bättre, när vi vaknade runt 06:00 och tittade ut hade solen börjat att gå upp, dimman låg fortfarande tät över risfälten som for förbi och vi båda kände att nu är vi i Kina.

Runt sju stannade tåget i Guilin och förväntansfulla längtade vi till Yangshou. Eftersom vi hade bestämt att ta flodbåten till våran destination men inte riktigt visste hur vi skulle gå till väga så blev vi glada när ett par damer i uniform från en resebyrå hälsade oss välkomna på stationen och frågade om vi behövde hjälp med någonting. Visst behövde vi det, hur kommer vi till den fin fina tuff-tuff båten "lilla sockerrovan" som bara skriker efter att ta oss till Yuangshou ropade vi i kör.

Väl när vi tackat ja till deras hjälp kommer ingen mindre än Mr. Svempa tågande, han ger oss sitt finaste leende och tar oss sedan under armarna för att leda oss till sitt kontor. Där berättar vi var vi ska åka och ja, vill gärna ta tuff-tuff båten till Yangshou. Då finns det två prisklasser utbrister Mr. Svempa. Antingen tar ni den stora tuff-tuff båten för 470 yang eller den lite mindre tuff-tuff båten för 275 yang.

Vi båda tyckte att båda förslagen var lite i överkant men vi ville så gärna åka på den fin-fina floden. Vi bestämde oss för att inte ta den stora tuff-tuff båten "lilla sockerrovan", utan tog den lite billigare tuff-tuff båten "lilla bambuskottet" Mr. Svempa smackar nöjt när har tar emot våra 550 yang. Nu ska vi bara ta en liten bussfärd till färjelägret.

Väl klara med formaliteterna tar Mr. Svempa oss än en gång under armarna för att lotsa oss till bussen, han sätter oss i en hotel-lobby för att vänta. Utanför står det ett par blänkande fina bussar. När väl klockan blir 8 och bussen ska avgå börjar det strömma ut folk från hotellet för att ta plats i dom fina bussarna. Vi reser på oss för att gå efter. Mr. Svempa (som är kvar på hotellet) vinkar avvärjande, vi väntar på en annan buss. Efter några minuter tar han med oss ut ur hotellet, där står det inte en buss. Utan i stället traskar vi ner till den stora vägen utanför hotellet. När står vi ett par minuter och andas in avgaser. Vi båda undrar hur en fin-fin buss ska kunna stanna mitt i vägen för att plocka upp oss.

Då plötsligt ropar Mr. Svempa "here it is", brevid oss stannar en liten, gammal och sliten jävla skitbuss. Vi ska ta lokaltrafiken till färjeläget. Han växlar ett par ord med kvinnan som hänger ut genom dörren, säger till oss att åka till slutstationen och lämnar oss sedan.

För att få lite kontrast på det hela, tar man bussen direkt till Yuangshu tar det ca 1 timma och 40 minuter, våran jävla skitbuss tog 2 timmar och 30 minuter till färjeläget. Eller färjelägret kanske man inte ska säga, vi hamnade i en liten liten by. Lite panikslagna tar vi vår packning och lämnar bussen.

Väl ute ur bussen kommer det fram en man, han säger ett par ord på kinesiska och lämnar fram en mobiltelefon till Jenny, det är våran super-duper trevliga reseledare Svempa. Han säger till Jenny att vi ska följa efter mannen med telefonen och lägger på. Mannen börjar gå och vi traskar efter, ner för huvudgatan där dom sitter och rensar fisk och slaktar höns (på riktigt), vi går igenom några små gränder och till slut ser vi floden. Nu tänds hoppet lite igen, tuff-tuff båten "lilla bambuskottet" är nog i närheten. Väl nere vid floden traskar vi ner för en stentrappa där tuff-tuff båten "lilla bambuskottet" ska ligga. Men det är inte "lilla bambuskottet", vi ska åka med ett par ihopknutna plaströr med två stolar och motor på.

Jaja, nu ska vi inte gnälla vi är ju på väg. Vilka vackra berg och omgivning tänker vi båda, det kanske var värt allt ändå. Efter närmare tre timmar på båtjäveln kunde vi bergen.

När båtmannen släpper av oss är vi inte i Yuangshou än. Nej just det för nu var det ju dags att åka motorcykeltaxi- buss- cykeltaxi och 7 timmar senare var vi framme på Yangshou Coulture house, där vi får lite varmt te att svalka oss med precis när vi kommer innanför dörren.

puss
J och P

5 kommentarer:

  1. Ni får akta er för alla stenkastare-terorister
    man har hört om i kina den senaste tiden!
    Jag ser gärna att ni kommer hem välbehållna men alla presenter!

    SvaraRadera
  2. Akta er för MR. Svempa. Verkar vara en lurig typ.
    Karin

    SvaraRadera
  3. Jag ska villigt erkänna att jag hade skitit på mig!!! Sicka bravader...

    SvaraRadera
  4. Den där "Svempa" verkar vara både kreativ och hjälpsam. Håll kontakt med honom så kommer ni nog rätt i livet.
    Sen undrar jag om Du Jenny har börjat röka och i så fall vadå? Och Petters solglasögon ligger på vår kökshylla så sluta skälla på Ola som om han skulle snott dom fula...!

    Svempa

    SvaraRadera
  5. Nej, jag röker inte Svempa. Vad menar du?

    SvaraRadera